50 jaar Achilles-cross – deel 1
* Etten-Leur, 4 november 2021 – Het eerste deel van een serie artikelen over de geschiedenis van de Achilles-cross: 23-1-2022 de 50 editie!
zondag 15 februari 1970: de eerste Liesbosch-cross
De allereerste cross van Achilles werd binnen het eerste jaar van oprichting van Atletiek Vereniging Achilles georganiseerd. De naamgeving was duidelijk ingegeven door het terrein waar de kersverse atletiekclub gebruik van mocht maken indertijd. In het archief van onze club zijn gelukkig nog wat notities bewaard gebleven. Zo werd een handgeschreven aantekening over de eerste uitvoering van deze cross van vermoedelijk één van de bestuursleden aangetroffen. En wisten twee deelnemers van die Liesbosch-cross nog herinneringen van inmiddels 51 jaar geleden zich voor de geest halen.
Op 15-2-1970! EERSTE LIESBOSCH CROSS
Met een dikke sneeuwlaag in het bos, ’s morgens was het zeer koud bij het uitzetten van het parcours, maar bij de wedstrijd zelf was het dragelijker en de verwachtingen van de deelname aan de cross waren niet hoog gespannen, omdat op deze dag ook de wereldkampioenschappen hardrijden op de schaats plaats vonden (inderdaad, in het Bislett stadion in Oslo werd Ard Schenk voor het eerste wereldkampioen allround, voor Magne Thomassen en Kees Verkerk, red.). Er werden toch nog zo’n 400 inschrijvingen genoteerd.
Rob van Mechelen (THOR): “Uiteindelijk werd ik, althans volgens mijn gegevens 23e, maar dat zou ook 22e geweest kunnen zijn. Ik weet alleen nog dat het in die jaren een van de leukere crossen was in een mooie ambiance en leuk parcours. Verder is mij niet zoveel bijgebleven.
Crossen deed ik als voorbereiding op het nieuwe seizoen, het lopen van lange afstanden was niet mijn ding. De sprintnummers gingen het seizoen daarna uitstekend. De volkscross was een soort voorloper van de korte cross. In die periode kenden we ook nog een Nederlands kampioenschap cross over 5.000 en 10.000 meter. Ik zag in de uitslagen ook nog de naam van Ben van Zundert, topsprinter uit die jaren die ook een goede 800 meter kon lopen. (Inmiddels overleden) Heel bijzonder was ook de deelname van mijn huidige vrouw Elly Ernest, bij de volkscross over 3.000 meter. Later behorend tot de nationale top op de 800 meter. (2:06.8) en Thea Martens van Sprint was ook een begrip in de atletiek.”
Bertus van Ginneken, de Etten-Leurse hardloper die van 1 september 1969 tot waarschijnlijk eind 1972 lid was van Achilles, reageerde als volgt op vragen van de reactie over de Achilles-cross historie: “Er staan nogal wat foutjes in de uitslag, dat is logisch omdat deze kort na het einde van de wedstrijd ter beschikking stond. Wat betreft de uitslag, De 3.000m C jongens KNAU moet zijn B jongens KNAU. Er is in die winter (’69-’70) gigantisch veel sneeuw gevallen, maar de trainingen gingen bij ons altijd door, ook toen. Zelfs onze trainer (H. Maat) kwam op zijn fiets vanuit Breda naar het Liesbos om ons training te geven. Het bijzondere is dat de loper in het midden met de bril en lichte singlet onze trainer van de junioren was. Hij wordt niet vaak genoemd. Zijn naam is Han Maat en was net als Maanders beroepsmilitair. Hij had zelf geen kinderen maar was voor ons een fantastische man. Hij reed zelfs met ons in zijn kleine wagentje naar Reeuwijk voor de plassenloop, wat een super ervaring was dat.
Van 1 september 1969 t/m waarschijnlijk 31-12-1972 was ik lid van Achilles. Henk Snepvangers was toen onze trainer. Hij heeft Achilles groot gemaakt, helaas was Henk voor mij niet de inspirator en ben daardoor snel afgehaakt. Met de eerste indoorwedstrijd in de Veehallen heb ik ook meegedaan, helaas geen uitslagen. Bekende lopers zijn b.v. René de Kok van Thor (woonde in E-L) steeplechase specialist Jan Olieslagers uit Chaam die tot zeer hoge leeftijd aan regionale hardloopwedstrijd mee deed en destijds altijd 1e M65 was.
Er staan best veel bekende namen bij, maar ik weet niet of dat ook daadwerkelijk die goede lopers van later waren. Wat ik mij afvraag of de C junior Johan van Oosterhout dezelfde is die ik een paar jaar geleden op de site van Achilles zag staan als jeugdtrainer. Voor de rest kende ik de meeste van mijn lopers in mijn categorie en de Achilles leden.
De D junior M. Poppelaars is nu al ruim 45 jaar groenteman bij A.H. Pollemans Johan Maanders, de zoon van Jan Maanders, kom je ook overal tegen. Laatst nog bij het afhalen van de lampen bij UWenergieloket van de gemeente.”
*Ter illustratie zie je bij dit artikel de uitslag van de eerste Liesbosch-cross, de handgeschreven aantekening, een foto van de start van de Volkscross (zie opmerking Bertus van Ginneken), vermoedelijk uit 1970 en een herinneringsvaantje (bedankt, Bertus).