Lopersgroep

20160628Etten-Leur-lopersgroepDe Lopersgroep van Achilles

Wie is dat, de Lopersgroep: en en lopen daar “atleten”, “lopers” of “wedstrijdlopers”?
Het is lastig een exacte omschrijving van de gemiddelde deelnemer van deze trainingsgroep te geven en het is dus moeilijk dit precies in een zin te vangen. Een lid van de Lopersgroep zou je het best kunnen omschrijven als een loper die met behulp van een schema gericht en stelselmatig traint met als doel zich te verbeteren. Dit betekent dus bijvoorbeeld helemaal niet dat je een wereldtijd hoeft te lopen om je bij de Lopersgroep aan te kunnen sluiten.

Wij hebben onze groep in twee subgroepen ingedeeld aan de hand van de prestaties op de 10 kilometer:

A groep: lopers die de 10 kilometer binnen de 45 minuten kunnen lopen
B groep: lopers die tussen de 45 en 60 minuten over een 10 km. loop doen

Groepen:
De indeling in groepen is afhankelijk van het niveau van de lopers, het aantal lopers en de beschikbare trainers.  De samenstelling en groepsgrootte kan natuurlijk veranderen omdat er nu eenmaal mensen sneller of langzamer worden gedurende het seizoen, in de praktijk echter betekent dit dat er niet zoveel wijzigingen zijn. Als sinds enkele jaren hebben we twee groepen, ingedeeld op tijd. Iedere groep heeft uiteraard een gediplomeerd trainer, meestal geassisteerd door enkele hulptrainers.  Om de kwaliteit van de trainingen te waarborgen kunnen groepen niet te groot (15-20 personen) zijn, omdat anders persoonlijke aandacht niet meer mogelijk is. Jaarlijks bepaal je zelf je doelen en eventuele wedstrijden in overleg met de trainer, deze zorgt er dan voor dat deze doelen passen in de schema’s die je maandelijks krijgt.
Bij de A groep wordt gewerkt met een viertal maandelijkse trainingsschema’s: een algemeen programma, een programma dat toewerkt naar halve marathons (Drunense Duinenloop en Marathon Brabant) en een voor deelnemers aan een hele marathon, plus voor ultralopers.
Bij de B groep volstaat een algemeen maandelijks loopprogramma, terwijl ook hier op verzoek individuele begeleiding voor marathondeelnemers mogelijk is.

Trainingstijden:
De schema’s die we hanteren gaan in principe uit van 3 à 4 trainingen per week. Twee van deze trainingen zijn gezamenlijke sessies onder leiding van een trainer. De twee andere trainingen doe je zelf in het weekend.

De aanvangstijd van deze trainingen is met opzet vroeg; de dinsdagtraining op atletiekbaan begint om 18:45 uur en de donderdagtraining, in de zomer in het bos en in de winter op de weg, start om 19:00 uur. Omdat onze  trainingen 1½ uur duren en door de intensiteit van deze hardloopsessies komt het vaak voor dat men meteen na zo’n inspanning slecht kan slapen en dus graag nog even tot rust wil komen voordat er geslapen kan worden.

Trainingen:
De trainingen bevatten alle onderdelen die je van een training mag verwachten:
– inlopen
– dynamische oefeningen
– looptechniek (loopscholing)
– kern (bij een baantraining bijvoorbeeld 10×400 meter interval met 200 meter wandel-dribbel-wandel pauze)
– uitlopen (cooling down)

Bij de trainingen wordt uiteraard rekening gehouden met zaken als wedstrijdvoorbereiding, blessure preventie, uitlopen na wedstrijden en testen zoals VIAD- en Coopertesten. Om de trainingen zo afwisselend als mogelijk te maken bestaan trainingen ook uit: fartlek/vaartspel, onderlinge wedstrijden, circuittraining, krachttraining, heuveltraining, etc. Het is dus niet altijd alleen maar rondjes lopen op de baan!

Differentiatie
Oftewel, de trainers houden rekening met de aanwezige niveauverschillen. Zo zijn de intervaltrainingen op de baan op dinsdagavond bij de A groep tussen de 3:10 min/km en 4:20 min/km en voor de B groep wordt gevarieerd van 4:30 tot 5:30 min/km. Zo kan iedere loper/loopsters op zijn of haar eigen niveau de intervaltraining doen.

Wat hebben we nog meer te bieden:
Op de eerste dinsdag van iedere van de maand blijven we na de training nog even gezellig nakletsen in de kantine. Jaarlijks houden we een feestavond waarbij alle lopers welkom zijn. En ook traditie is het organiseren op de dinsdag na hét sportfestijn in Etten-Leur, de Marathon Brabant, een gezellig samenzijn in de Achilles-kantine. Vaak gaan we gezamenlijk naar wedstrijden en lopen we gezamenlijk in en uit.
Samen lopen stimuleert en motiveert.

Wat verwachten we van jou:
Ondanks ons serieuze imago verwachten we van onze nieuwe lopers dat ze een gezellige inbreng hebben, want zonder een goede en ontspannen sfeer kunnen we niet presteren en is het eigenlijk ook niet leuk. We proberen onze trainingen zo ontspannen en gevarieerd te maken en jouw positieve inbreng is daarbij onmisbaar. De schema’s die je maandelijks krijgt, omvatten tenminste 3 trainingen (dinsdag – donderdag – zaterdag en/of zondag). Er wordt uiteraard wel verwacht dat je deze trainingsrichtlijnen probeert te volgen, uiteraard afhankelijk van jouw ambitie!

Loperscompetitie
Sinds jaar en dag heeft de Lopersgroep een interne loperscompetite, genaamd de Riny Oostvogels Loperscompetitie , waarbij ongeveer iedere maand een wedstrijd op het programma staat. De klassementen worden bijgehouden door Lennard van der Heiden. Deze onderlinge regelmatigheidscompetitie is vooral bedoeld om aan zoveel mogelijk door Achilles georganiseerde evenementen mee te doen.

Onderdelen van de Riny Oostvogels Loperscompetitie zijn ondermeer:
* Achilles-cross, meestal in januari
* Trainingspakkenwedstrijd met een 1.500 meter op de laatste zaterdag in maart
* Uurloop in het Liesbos op Koningsdag 27 april
* Avondwedstrijd in mei met 3.000 meter
* op de derde dinsdag in augustus de 6 km van de Hoevensepolderloop
* op de laatste zaterdag van september de Clubkampioenschappen met een 5.000 meter op de baan
* in oktober op de laatste zondag Marathon Brabant
* in november een 12 minuten durende Coopertest

Maar ik heb nog geen conditie, hoe kan ik dan aansluiten bij de Lopersgroep?
Jaarlijks zorgt Achilles dat er een opstapcursus georganiseerd wordt. Een ervaren koppel hardlooptrainers gaat in een tiental weken onervaren lopers begeleiden, zodat aan het einde van die loopcursus de deelnemers minstens 5 kilometer aan een stuk kunnen hardlopen. Klik op deze link, en lees hoe de laatste opstapgroep tot stand is gekomen. Na het succesvol doorlopen van deze hardloopcursus kan je doorstromen naar de Lopersgroep of een van onze trimgroepen.

Nog meer informatie?
Heb je nog vragen neem dan gerust eens contact op met de trainers, Jan Muller (foto rechts), de coördinator van de Lopersgroep of een van de lopers en hopelijk zien we je op een van onze trainingen. Lees ook het artikel “Samen hardlopen bij de lopersgroep van Achilles”
Of mail naar: lopersgroep@arvachilles.nl 

De trainers: Tonio de Jong A groep en B groep: Dick Ringelberg (dinsdag, backup Karin de Wild) en donderdag Gertwan Soethout.