50 jaar Achilles-cross – deel 2
Etten-Leur, 4 december 2021 – Deel 2 van een serie artikelen over de geschiedenis van de Achilles-cross: 23-1-2022; de 50 editie!
Tweede artikel gewijd aan 50 jaar Achilles-cross, hier deelt mede-oprichter Kees Maas zijn herinneringen met de lezer.
Populariteit loopcrossen
In de zestiger jaren van de vorige eeuw waren loopcrossen zeer populair. Dagblad De Stem organiseerde samen met atletiekvereniging Sprint op het landgoed Wolfslaar te Breda de Stemcross en dat werd met veel publiciteit omkaderd. En de Katholieke Plattelands Jongeren crossten regionaal en provinciaal en schiepen daardoor een kweekvijver voor looptalent. Mijn zus Maria Maas moest op de onverlichte Klappenberg haar trainingen doen mede omdat er in Etten-Leur geen atletiekclub en accommodatie was. Dat was een gevaarlijke doorn in de ogen van Jan Maanders, de echtgenoot van een nicht Rina, en mij.
Oprichting atletiekclub in Etten-Leur
We besloten stappen te zetten in de richting van de oprichting van een atletiekclub in Etten-Leur en dat lukte. Bij gebrek aan een baan werd met trimtrainingen gestart in het Liesbosch. Achilles was in de wieg gelegd. Intussen floreerden de KPJ-crossen en besloten Henk Poppelaars en ik om met de KPJ Etten een volkscross te organiseren aan de Schuitvaart Jaagpad. Door onze initiatieven kwam er internationale deelname en groeide het aantal lopers uit tot ruim boven de 700. Met veel bekende wedstrijdatleten aan de start. De atletiekunie bombardeerde de Ettense volkscross tot een onwelkome uitwas van atletiekpopulariteit. En dreigde met schorsingen. Terwijl ik intussen ook tot het bestuur van Achilles was toegetreden.
De eerste Liesboschcross
Achilles moest ook een cross krijgen en op 15 februari 1970 was het zover. Er lag een dikke sneeuwlaag in het Liesbosch, waar de uitzetters van het looptraject een snijdende kou moesten trotseren. Op de dag waarop Ard Schenk voor de eerste keer wereldkampioen schaatsen werd. Er kwamen 400 lopers naar het bos tussen Breda en Etten-Leur. Waaronder ook zuiderburen, maar vooral ook KPJ-ers. In de volkscross voor 14-18 jarigen won Riny van Haperen uit Effen; hij werd later voorzitter van de Atletiekunie. Bert Tielen, die later bij de oprichting van Groene Ster Atletiek betrokken zou zijn, werd derde bij de C-jongens. De volkscross van de vrouwen werd gewonnen door Elly Ernest van Thor voor Thea Martens van Sprint en de Etten-Leurse jongedames Nelly Trouw en Ria Lambregts. De volkscross van de mannen leverde een zege op voor Jac. Denis van Sprint, Minus Brosens finishte vierde, Ad Berende zevende, Dick Gommers negende, Rob van Mechelen 22e en Jos Peeters 29e. Historische namen geworden.
Het eerste blad van de gouden geschiedenis van de Achilles-cross was geschreven.
(auteur: Kees Maas)