Galmen en nagalmen: deelnemers gevraagd!
* Etten-Leur, 25 maart 2019 – GALM-groep kan best nieuwe leden gebruiken!
Door blessures, maar ook andere oorzaken worden de GALM-groepen bij Achilles steeds iets kleiner. En om fijn met een groep mensen een uur sportief te bewegen in een gymzaal heb je nu eenmaal een redelijk aantal deelnemers nodig. Zo tussen de 15 en 20 is een mooi groep om samen een uur oefeningen en bewegelijke balspellen te doen.
GALM staat voor Groninger Actief Leven Model.
GALM is een door de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in samenwerking met de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen ontwikkelde sportstimuleringsstrategie met als uitgangspunt het Active Living concept.
Op basis van dit concept is voor de Nederlandse situatie de GALM-strategie ontwikkeld. Aanleiding hiervoor was en is nog steeds de omvang van de bewegingsarmoede onder de 55-plussers en de toenemende vergrijzing van de samenleving.
Bewegingsstimulatie door de gemeente
Alle 55-plussers in een gemeente worden door de gemeente benaderd en uitgenodigd om tegen een kleine vergoeding deel te nemen aan een fittestdag. Deze fittestdag bestaat uit het checken van bloeddruk, gewicht en lengte en uit een aantal fitheidstesten. Namelijk de vaardigheid, reactiesnelheid, knijpkracht flexibiliteit lage rug/hamstring, flexibiliteit schouders en het uithoudingsvermogen worden door middel van een aantal oefeningen getest. Met deze uitslag ga je naar de adviseringstafel. En daar nemen galmdocenten de uitslag met de mensen door en geven advies over de bewegingsmogelijkheden die het galmproject, andere verenigingen of instanties kunnen bieden.
Het galmproject
Gedurende 12 weken sport men in een gymzaal met andere galmers. Elke week een andere tak van sport (voetbal, tennis, volley enz.). Tijdens die 12 weken krijgt men introductielessen van de verschillende verenigingen om de galmer kennis te laten maken met meerdere sporten. Zodat straks als het galmproject afgelopen is de galmer weet welke sport bij hem/haar past en in die sport dan ook verder kan gaan. Na die 12 weken kan de galmer nog een vervolg traject nemen van ongeveer 28 weken. In totaal heeft men dan een heel jaar aan het galmproject deelgenomen. Ook tijdens het 2e gedeelte van het project worden er uitstapjes gemaakt naar diverse verenigingen.
Het sociale aspect
Het Galmproject is er om mensen aan het sporten te krijgen en of aan het sporten te houden. Daarnaast spelen de sociale contacten ook nog een grote rol. Je leert nieuwe mensen kennen. Mensen waarmee je lekker gaat sporten en daarna misschien nog een lekker bakje koffie gaat drinken.
Nagalm
Als het Galmproject afgelopen is kunnen de mensen kiezen om te blijven galmen. Dit noemen we dan nagalmen. Door veel galmers wordt dit ook gedaan. Lees hier meer over GALM, zoals de gemeente Etten-Leur het sporten aanbiedt.
Een van de Etten-Leurse verenigingen die GALM aanbieden is ARV Achilles, mail voor vragen naar galm@arvachilles.nl