Samen hardlopen bij de lopersgroep van Achilles
* Etten-Leur, 4 november 2019 – Wat is dat, de Lopersgroep: lopen daar “atleten”, “lopers” of “wedstrijdlopers”?
Het is lastig een exacte omschrijving van de gemiddelde deelnemer van deze trainingsgroep te geven en het is lastig dit precies in een zin te vangen. Een lid van de Lopersgroep zou je het best kunnen omschrijven als een loper die met behulp van een schema gericht en stelselmatig traint met als doel zich te verbeteren. Dit betekent dus bijvoorbeeld helemaal niet dat je een wereldtijd hoeft te lopen om je bij de Lopersgroep aan te kunnen sluiten.
Wij hebben onze groep in twee subgroepen ingedeeld aan de hand van de prestaties op de 10 kilometer:
A groep: lopers die de 10 kilometer binnen de 45 minuten kunnen lopen
B groep: lopers die tussen de 45 en 60 minuten over een 10 km. loop doen
Groepen:
De indeling in groepen afhankelijk van het niveau van de lopers, het aantal lopers en de beschikbare trainers. De samenstelling en groepsgrootte kan natuurlijk veranderen omdat er nu eenmaal mensen sneller of langzamer worden gedurende het seizoen, in de praktijk echter betekent dit dat er niet zoveel wijzigingen zijn. Als sinds enkele jaren hebben we twee groepen, ingedeeld op tijd. Iedere groep heeft uiteraard een gediplomeerd trainer, meestal geassisteerd door enkele hulptrainers. Om de kwaliteit van de trainingen te waarborgen zijn de groepen niet groot (15-20 personen) zijn, omdat anders persoonlijke aandacht niet meer mogelijk is. Jaarlijks bepaal je zelf je doelen en eventuele wedstrijden in overleg met de trainer, deze zorgt er dan voor dat deze doelen passen in de schema’s die je maandelijks krijgt.
Trainingstijden:
De schema’s die we hanteren gaan in principe uit van 3 à 4 trainingen per week. Twee van deze trainingen zijn gezamenlijke sessies onder leiding van een trainer. De twee andere trainingen doe je zelf in het weekend.
De aanvangstijd van deze trainingen is met opzet vroeg; de dinsdagtraining op atletiekbaan begint om 18:45 uur en de donderdagtraining, in de zomer in het bos en in de winter op de weg, start om 19:00 uur. Omdat onze trainingen 1½ uur duren en door de intensiteit van deze hardloopsessies komt het vaak voor dat men meteen na zo’n inspanning slecht kan slapen en dus graag nog even tot rust wil komen voordat er geslapen kan worden.
Trainingen:
De trainingen bevatten alle onderdelen die je van een training mag verwachten:
– inlopen
– dynamische oefeningen
– looptechniek (loopscholing)
– kern (bij een baantraining bijvoorbeeld 10×400 meter interval met 200 meter wandel-dribbel-wandel pauze)
– uitlopen (cooling down)
Bij de trainingen wordt uiteraard rekening gehouden met zaken als wedstrijdvoorbereiding, blessure preventie, uitlopen na wedstrijden en testen zoals VIAD- en Coopertesten. Om de trainingen zo afwisselend als mogelijk te maken bestaan trainingen ook uit: fartlek/vaartspel, onderlinge wedstrijden, circuittraining, krachttraining, heuveltraining, etc. Het is dus niet altijd alleen maar rondjes lopen op de baan!
Differentiatie
Oftewel, de trainers houden rekening met de aanwezige niveauverschillen. Zo zijn bijvoorbeeld intervaltrainingen op de baan op dinsdagavond bij de A groep tussen de 3:10 min/km en 4:20 min/km en voor de B groep wordt gevarieerd van 4:30 tot 5:30 min/km. Zo kan iedere loper op zijn of haar eigen niveau de intervaltraining doen.
Meer informatie? Kijk op www.arv-achilles.nl/leden/trainingsgroepen/wedstrijdlopers/, mail naar lopersgroep@arvachilles.nl of kom gewoon een keer kijken op een dinsdagavond.